Urbi et orbi

Božićna čestitka iz Vatikana: Molimo za mir u Jeruzalemu i cijelom svijetu

U svojoj božićnoj poruci Urbi et Orbi Papa Franjo je rekao problem Jeruzalema treba riješiti između dvije zemlje, Palestine i Izraela.
Kultura / Vjera | 25. 12. 2017. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je s Trga Svetog Petra u Vatikanu čestitao Božić vjernicima svijeta i svim ljudima dobre volje.

U tradicionalnoj poruci Urbi et orbi rekao je da 'molimo mir za Jeruzalem i za cijelu Svetu zemlju, da prevlada volja za dijalog i da se postigne rješenje koje bi omogućilo miran suživot dviju država unutar međusobno dogovorenih granica i međunarodno priznatih'.

Božić nas poziva na znak djeteta, da ga prepoznamo na licu djece, posebno na licima djece Bliskog istoka koji i dalje pate zbog pogoršanih odnosa Izraelaca i Palestinaca.

Gledajmo Isusa na licima sirijske djece, još uvijek obilježenima ratom koji je krvlju natopio zemlju. Neka ljubljena Sirija konačno ostvari poštovanje prenma dostojanstvu svake osobe, po zajedničkom naporu u obnovi društvenog tkiva, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, rekao je papa Franjo.

Spomenuo je i djecu Iraka, Jemena, Afrike, diljem svijeta koji pate zbog ratova, gladi, napetosti i novih sukoba. Pozvao je i na prevladavanje suprotnosti na korejskom poluotoku. Venezuela trpi posljedice političke borbe, a djeca trpe, kao i u Ukrajini.

Gledajmo Isusa u djeci čiji su roditelji bez posla, i u onima kojima je djetinjstvo ukradeno, koji su prisiljeni raditi od najranije dobi, u brojnoj djeci koja su prisiljena napustiti sdvoju domovinu, sami, lake žrtve za trgovce ljudima. Gledajmo Isusa u licima migranata, koji kreću na iscrpljujuća putovanja koja ponekad završavaju tragično, rekao je papa.

Papa je govorio i o Mianmaru i Bangladešu, rekavši da se nada da međunarodna zajednica ne prestaje raditi kako bi dostojanstvo manjina bilo zaštićeno. Neka naše srce ne bude zatvoreno, rekao je. Učinimo naš svijet humanijim, poručio je Papa.

Kopirati
Drag cursor here to close